Rostlinné nápoje známé i méně známé

leaf image

Rostlinné nápoje


Rostlinné nápoje nebo také mléka jsou alternativou ke kravskému. Oblíbeny jsou hlavně u lidí s alergií na laktózu nebo mléčnou bílkovinu. Protože jsou to čistě rostlinné výrobky, neobsahují žádný cholesterol. Sójová, mandlová a rýžová mléka jsou i bezlepková. Nejčastěji jsou vyráběny nápoje ze sóji, ovsa a mandlí, ale i rýže, ořechů, quinoy. Na trhu jich je velké množství, pojďme si je trochu představit a ukázat jejich využití v kuchyni.

Article


Sójové


Bylo používáno jako první náhrada mléka, protože obsahuje velké množství bílkovin. Vyrábí se tak, že sójové boby jsou očištěny a oloupány. Poté se uvaří a rozmixují najemno. Tato směs se následně filtruje, oddělí se tak drť a tekutina – sójový nápoj. Ten se buď prodává čistý, nebo se i ochucuje. Přírodní sójové mléko slouží dále k výrobě tofu, smetany, jogurtů a dalších výrobků.

Ovesné


Oves obsahuje kvalitní bílkoviny a vlákninu, v rozpustné i nerozpustné formě. Betaglukany, které jsou obsaženy hlavně v rozpustné vláknině slouží jako prebiotikum (potrava pro naše kamarádské střevní bakterie). Vyrábí se smícháním rozemletého ovsa s vodou a přidáním enzymů. Po působení enzymů se směs filtruje a dostáváme ovesné mléko.

Mandlové


Mandle jsou velice chutné a dobře stravitelné a proto i z nich se vyrábí nápoj. Mandle jsou oloupány, lisovány, aby se z nich odstranila část tuku a následně smíchány s vodou. Po přefiltrování pak vzniká mandlové mléko.

Použití


Rostlinné nápoje lze koupit tekuté či v prášku. Ochucená mléka v krabičkách lze doporučit ke svačině. Velice chutná jsou vanilková, čokoládová a jahodová. Hospodyňky ocení i rostlinné smetany, které se dají použít do tradičních omáček. Jen pozor, nedají se našlehat jako živočišná šlehačka.
Pojďte vyzkoušet naši zmrzlinu z mandlového mléka. V sekci ZDRAVÁ KUCHYNĚ jsme pro vás umístili jednoduchý recept.

Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Jak jíst zdravě na cestách
Jak jíst zdravě na cestách

Minimálně na jednu dovolenou ročně vyráží snad každý. Pokud jste se rozhodli pro hotel all inclusive, stravu řešit nemus..

ČÍST
Článek Co jíst při chřipce
Co jíst při chřipce

Na podzim a na jaře u nás často řádí chřipky ve velkém. Když se člověk nakazí virem chřipky, je celkově jeho organismus ..

ČÍST

Produkty z článku:

350 g
Pohankový nápoj natural sušený TopNatur 350g
Pohankový nápoj natural sušený TopNatur 350g
361 g
Topnatur Kokosový nápoj 350 g
Topnatur Kokosový nápoj 350 g

88 Kč

250 g
Provamel Sójový nápoj banán bio 250 ml
Provamel Sójový nápoj banán bio 250 ml
250 g
Provamel Sójový nápoj jahoda bio 250 ml
Provamel Sójový nápoj jahoda bio 250 ml
415 g
Mogador Zajíc Sójový nápoj s příchutí smetany 400 g
Mogador Zajíc Sójový nápoj s příchutí smetany 400 g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení