Slovo superpotraviny už určitě slyšel skoro každý. Co to ale přesně je, jaké potraviny můžeme považovat za “super” a proč bychom jim měli věnovat pozornost?
Nutričně vzato odborně definovaný výraz “superpotraviny” neexistuje. Jedná se o laický pojem označující potraviny, které ve velké koncentraci obsahují zdraví prospěšné látky. To znamená, že neexistuje žádná obecně platná definice superpotraviny ani vyčerpávající seznam, co všechno sem patří.
V širším slova smyslu můžou být superpotravinami i luštěniny, které pomáhají snižovat cholesterol, nebo kvalitní tmavá čokoláda, protože vám zvedne náladu. Mimochodem, prvním jídlem označeným jako superpotravina, se ve 20. letech staly banány, kdy se v USA začaly propagovat jejich zdravotní benefity.
Rozhodně je třeba mít na paměti, že žádná potravina sama o sobě není klíčem k pevnému zdraví. Základem je vždy vyvážený a pestrý jídelníček s dostatkem různobarevného ovoce a zeleniny. Když už se ale o superpotravinách tolik mluví, pojďme se podívat, co se mezi ně nejčastěji řadí a jak nám tyto potraviny mohou být prospěšné.
Borůvky a další bobule
Ostružiny, brusinky, jahody a maliny jsou nízkokalorické, mají vysoký obsah vlákniny a jsou plné antioxidantů, které pomáhají bojovat s volnými radikály. Zejména borůvky mají vysoký počet antokyanových pigmentů, které jim nejen dodávají výraznou barvu, ale také působí jako silné antioxidanty, které mohou snížit riziko cukrovky, srdečních chorob a degenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Mezi bobule můžeme počítat i goji, neboli plody kustovnice čínské, které u nás známe především sušené nebo v podobě šťávy. Goji podporuje imunitu, ledviny a játra, snižuje hladinu cholesterolu a posiluje zrak.
Ořechy a semínka
Ořechy jsou skvělým zdrojem mononenasycených tuků, které mohou snižovat riziko srdečních onemocnění, vlákniny a bílkovin. Některé studie spojují konzumaci ořechů s nižším rizikem přibírání na váze a obezitou.
Semínka jsou plná zdravých nenasycených tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny, která podporuje trávení. Chia semínka neboli šalvěj hispánská posilují krevní oběh, srdce a nervovou soustavu. Lněná a konopná semínka jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a konopné semínko patří mezi nejlepší rostlinné zdroje bílkovin.
Celozrnné a “původní” obiloviny
V posledních letech se stalo trendem nahrazovat klasické obiloviny jejich celozrnnými variantami, protože mají více vlákniny, obsahují vitamíny skupiny B, minerály a fytonutrienty. Snižují hladinu cholesterolu a chrání před srdečními chorobami a cukrovkou, vláknina má pozitivní vliv na trávení a zasytí nás na delší dobu.
Nemusíte hned z jídelníčku vyřadit všechno bílé pečivo a těstoviny, stačí je aspoň částečně nahradit celozrnnými. Podobně k bílé rýži přidejte hnědou. Jídelníček obohaťte o prapůvodní obiloviny, které bývaly běžnou součástí jídelníčku našich předků jako jáhly nebo pohanka, případně vyzkoušet exotické obiloviny jako jihoamerická quinoa nebo středomořský bulgur.
Listová a brukvovitá zelenina
Tmavá listová zelenina je výborným zdrojem vitamínu A, vitamínu C, vápníku a také několika fytonutrientů. Mezi brukvovitou zeleninu patří brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, kapusta, kedlubna, ředkvičky nebo tuřín. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, vitamínů a fytonutrientů, které mohou zabránit některým typům rakoviny.
Zelený čaj
Zelený čaj původně z Číny je bohatý na antioxidanty a polyfenolické sloučeniny, které mají silné protizánětlivé účinky. Jedním z nejrozšířenějších antioxidantů v zeleném čaji je katechin epigalokatechin galát neboli EGCG. Látka, která má pravděpodobně na svědomí, že zelený čaj dokáže chránit před chronickými nemocemi, včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Některé výzkumy naznačují, že kombinace katechinů a kofeinu v zeleném čaji může u některých lidí podporovat hubnutí.
Čaj matcha
Matcha je 100% mletý zelený čaj pocházející z Japonska. Obsahuje velké množství antioxidantů, je bohatý na vitamíny A, E, C, železo, vápník, draslík a zinek. Má výraznou chuť a povzbuzující účinky.
Kurkuma
Kurkuma je jasně žluté koření příbuzné zázvoru. Pochází z Indie, kde se používá k vaření a je hlavní složkou kořenících kari směsí. Aktivní složkou kurkumy je kurkumin, který má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Studie ukazují, že kurkumin může být účinný při léčbě a prevenci chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční choroby a cukrovka. Může také napomáhat hojení ran a snížení bolesti.
Řasy
Mezi nejvyužívanější mořské řasy patří sladkovodní chlorella a spirulina. Obě mají vysoký obsahem vitamínů, minerálů a chlorofylu, podporují obranyschopnost organismu, trávení a funkci jater. Spirulina přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti, svalové hmotě a hubnutí a působí proti únavě.
Zelený ječmen
Zelený ječmen se sklízí v době, kdy rostlina dosahuje maximální výšky 12 cm a obsahuje nejvíce živin. Ječmen zlepšuje celkový stav organismu a působí jako antioxidant a pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu v těle.